VEELGESTELDE VRAGEN

Seksisme en ongelijkheid komen veel voor binnen de muziekindustrie. De Top 2000 is hier een spiegel van. VrouwenStemmen vindt dat dit anders moet en deze campagne is een manier om dit concreet aan te kaarten. Door vrouwelijke artiesten te steunen hopen we de muziekindustrie een duwtje in de juiste richting te geven, zodat er ruimte komt voor meer vrouwen en diversiteit binnen de industrie. Op deze manier ontstaan er meer vrouwelijke rolmodellen die bijdragen bij aan de emancipatie van vrouwen en meisjes.
Dit klopt, en vrouwenstemmen horen daar bij. In een lijst van 'de beste muziek allertijden' is het opvallend dat er in 2017 maar 16% frontvrouwen in stonden, waarvan 86% wit was. Komt dit door gebrek aan goed vrouwenmuziek of heeft dit een andere oorzaak? Denk bijvoorbeeld aan het feit dat Etta James, Diana Ross en PJ Harvey niet in de lijst staan, allen dames die kwalitatief gezien op wereldniveau behoren. Een onderzoek uit 2017 laat zien dat hoewel het aantal vrouwelijke kunstenaars en artiesten de laatste vijftig jaar flink is toegenomen, er over deze groep beduidend minder wordt bericht in de media. Dit duidt op een bias ten gunste van mannelijk talent, die ervoor zorgt dat we als publiek dus nog niet altijd in aanraking komen met vrouwelijk talent.
Het klopt dat er historisch gezien meer mannen dan vrouwen actief zijn geweest in de muziek. Tegenwoordig is deze kloof veel kleiner, maar ondervinden vrouwen veel meer barrieres in hun weg naar de podia. Zo worden vrouwen nog steeds buitengesloten op basis van hun gender in plaats van op kwaliteit en worden ze over het algemeen minder betaald dan hun mannelijke evenwichten.
Top 2000 VrouwenStemmen richt zich specifiek op vrouwen, en daarmee bedoelen we álle vrouwen. Maar een eerlijke representatie van de samenleving gaat natuurlijk om meer dan alleen alle vrouwen. Volgens verschillende artikelen is de Top 2000 LHGBTI+ onvriendelijk. Dit is een belangrijk punt van kritiek en hier zou ook verandering in moeten komen.
Staat jouw favoriete vrouwelijke artiest of band niet in de Top 2000? Of niet hoog genoeg? Stem nu via https://stem.nporadio2.nl/top-2000. Stemmen kan tot 7 december. Bekijk de complete Top 2000-lijst op www.top2000.nl.
Heel simpel: ga stemmen via https://stem.nporadio2.nl/top-2000! Voeg vooral nieuwe nummers gemaakt door vrouwen toe aan de Top 2000 lijst, zodat er meer vrouwen in de lijst komen! Daarnaast kun je ook stemmen op vrouwen die al in de lijst staan, zodat er meer vrouwen op een hogere positie komen te staan. Op onze Spotify-pagina vind je verschillende playlists met stemsuggesties.
Ons email adres: info@top2000vrouwenstemmen.nl Je kunt ons ook vinden op Spotify.
HAIM